De 078/0800/lokale telefoonnummer maatschappij van België

België:0800-77 899
Nederland:0800-235 3227
Intl:🌍 +31(0)85 400 5588

Wat zijn servicenummers?

Gepubliceerd in Telefoonnummers

Steeds meer bedrijven gebruiken nationale telefoonnummers en servicenummers en bellen naar deze nummers wordt steeds normaler. Maar wat zijn servicenummers en welke servicenummers bestaan er?

In dit artikel proberen we op deze vragen antwoord te geven.

Servicenummers zijn bedoeld voor het leveren van een telefonische dienst. Bellers naar een servicenummer krijgen antwoord op hun vragen, plaatsen een bestelling of bankieren op afstand - om maar wat voorbeelden te noemen.

De termen servicenummers en informatienummers worden door elkaar gebruikt.

Voor een servicenummer hoef je geen nieuwe telefoon aan te sluiten. Het gaat om een virtueel telefoonnummer.

Dit betekent dat bellers worden doorverbonden naar bestaande toestellen en nummers. Een servicenummer werkt met alle bestaande telefoons, zowel vast als mobiel. Lees hoe werken servicenummers? voor meer informatie over het proces hierachter.

Verschillende soorten servicenummers

Servicenummers zijn als landelijke informatienummers in het begin gebruikt voor alarmdiensten, om het weerbericht te beluisteren per telefoon en om te bellen voor de exacte tijd (atoomtijd).

Daarna kwam het live kunnen stemmen op TV-programma's. In het begin telden deze nummers maar drie cijfers. Zo kon men nummer 007 bellen om een storing te melden.

Steeds meer bedrijven vroegen om servicenummers en toen werd het nummers 0800, vrijgemaakt. 0800 nummers zijn gratis nummers voor de beller.

Later kwam daar het 078 nummer bij, waardoor ondernemers nu kunnen kiezen uit meerdere soorten servicenummers. De 078 nummers zijn tegen lokaal tarief te bellen voor de beller.

Hieronder de belangrijkste verschillen tussen deze nummersoorten aan.

 • 0800-nummers 
  Deze 8- of 11-cijferige nummers zijn erg populair bij de beller, omdat ze gratis zijn. De nummerhouder neemt de gesprekskosten voor zijn rekening, wat de drempel voor bellers zo laag mogelijk maakt. Deze nummers zijn populair als klantenservice nummer of als bestelnummer

 • 078-nummers 
  De 078-nummers zijn niet-geografische, nationale telefoonnummers die per stuk geregistreerd worden. De beller belt altijd tegen lokaal tarief. Deze nummers lijken op het eerste gezicht het meest op gewone nummers, terwijl zij toch alle extra's van virtuele nummers bieden; ze bieden een landelijke uitstraling doordat ze niet direct geassocieerd worden met een bepaalde stad of regio. De kosten voor de beller zijn gelijk aan die van gewone lokale nummers.

Naast deze nummersoorten zijn er nog de 0907 (erotiek) nummers. Omdat wij ons richten op zakelijk gebruik van servicenummers, zullen wij deze nummersoorten verder buiten beschouwing laten.

Naamnummers: beter te onthouden

In navolging van de ontwikkelingen in de Verenigde Staten heeft men in de negentiger jaren de naamnummers geïntroduceerd. Telefoons met druktoetsen waren in veel gevallen al uitgerust met letters. Dit is de verdeling die de telefoons hanteren:

 • Geen letters.

 • A, B, C (2)

 • D, E, F (3)

 • G, H, I (4)

 • J, K, L (5)

 • M, N, O (6)

 • P, Q, R, S (7)

 • T, U, V (8)

 • W, X, Y, Z (9).

Door de cijfers in een servicenummer aan één van de drie of vier letters op de bijbehorende toets te koppelen, kan soms een mooi woord worden gespeld. Zo vragen bedrijf ons regelmatig of een bepaald woord nog als servicenummer beschikbaar is. Jij kunt hetzelfde doen voor jouw bedrijf, zonder hier een toeslag voor te hoeven betalen.

Naamnummers zijn alleen voor de kengetallen 0800 te registreren. Voor een 8-cijferig servicenummer dient de naam dus minimaal 4 letters te bevatten, terwijl voor een 11-cijferig naamnummer het woord minstens 7 karakters dient te tellen. We zeggen “minimaal” omdat het geen probleem is als de naam langer is. Het telefoonsysteem negeert simpelweg de nummers die langer zijn en er niet toe doen.

Vragen? Direct registeren? Bel ons op 0800-77 899 !

Veelgestelde vragen

Hoe werkt een servicenummer als ik al een telefoonnummer heb?

Een servicenummer is een virtueel telefoonnummer. Oproepen worden afgeleverd op je huidige telefoonnummer. Je hebt dus een extra telefoonnummer wat wij doorschakelen.

Hoe weet ik dat ik op mijn servicenummer wordt gebeld?

We kunnen een pieptoon of andere melding laten horen zodat jij hoort dat er op je servicenummer wordt gebeld. Dit heet een whisper.

Ik wil een servicenummer maar dan tegen de gebruikelijke belkosten voor de beller.

Als je een extra nummer wilt tegen de gebruikelijke belkosten voor de beller kies dan een 078 nummer, je hebt dan een landelijk nummer tegen de gewone belkosten.

Ik zie de term servicenummer en de term informatienummer, wat is het verschil ?

Er is geen verschil tussen beide termen. Servicenummers worden ook wel informatienummers genoemd.

Activeer Direct een Demo Telefoonnummer.
Maak Je Telefoonteam.
En Ontvang Gesprekken binnen 10 Minuten!

Geen Betaalgegevens nodig - Geen Verplichtingen.

Tevreden Belfabriek telefonie klanten: