Direct online je eigen 0800/078 en lokale nummers registreren !

België:0800-77 899
Nederland:0800-235 3227
belfabriek-hero-085

Wat is een 078 nummer?

Een 078 nummer is een nationaal telefoonnummer. Dat wil zeggen: het is te bellen tegen normaal lokaal tarief vanuit heel België. Deze nummers zijn niet plaatsgebonden.

Geschiedenis van 078-nummers: hoe, wat en waarom?

In het Koninklijk Besluit van 24 april 2007 betreffende het beheer van de nationale nummeringsruimte en de toekenning en intrekking van gebruiksrechten voor nummers bepaalt artikel 47 dat "De dienstidentiteit 78 wordt gebruikt voor het aanbieden van diensten waarbij de opgeroepene geen identificatie wenst van zijn fysieke lokalisatie.

Nummercapaciteit beschikbaar achter de dienstidentiteit bedoeld in dit artikel is individueel reserveerbaar per reeks van 10.000 nummers."

Er geldt weleens verwarring of deze nummers nu voor de beller tegen het normale tarief te bellen zijn, of dat tegen een verhoogd tarief gebeurt.

Hierover is de wet duidelijk. "

De aanvrager is verplicht ervoor te zorgen dat het eindgebruikerstarief van een oproep naar een nummer bedoeld in dit artikel nooit hoger is dan het standaard eindgebruikerstarief dat de abonnee aangerekend krijgt van zijn operator voor een standaardgesprek naar een Belgisch geografisch E.164 nummer"

De 078-telefoonnummers waren meteen populair. Logisch, want voor die tijd waren er vooral lokale aan de plaats gebonden nummers in gebruik, maar met de komst van Internet en landelijk opererende webshops werd de behoefte aan een nationaal nummer groter.

Omdat 078-nummers direct door de operator individueel konden worden toegekend aan de gebruiker konden bedrijven eindelijk snel een landelijk nummer tegen lokaal tarief lanceren. Zonder zelf extra kosten te maken (zoals bij gratis nummers) en zonder bellers extra te belasten (zoals bij betaalde alternatieven).

Kenmerken van 078 nummers

  • 078-nummers zijn bedoeld voor bedrijven en instanties die een landelijk nummer willen, waarbij de beller ‘gewoon’ de normale, lokale gesprekskosten betaalt.

  • De nummers worden per stuk uitgegeven. Het tarief staat altijd vast: het lokale tarief dat de degene die belt zou betalen voor bellen naar bijvoorbeeld een 03, 02 of 050-nummer.

  • 078-nummers zijn populair bij grote organisaties, maar ook bij kleinere webwinkels en bij ZZP’ers die een landelijke uitstraling belangrijk vinden.

  • 078-nummers draaien in the cloud, waardoor ze allerlei extra functies, zoals wachtrijen en gesprekken opnemen, bieden. Een 078-nummer bestaat altijd uit negen cijfers.

078-nummers anno 2022

De 078-nummerreeks is populair. Er zijn veel grote organisaties die een 078-nummer inzetten. Soms als hoofdnummer, andere keren ter ondersteuning van een actie of als tijdelijk (klanten)servicenummer. Maar ook bijvoorbeeld ZZP’ers en webshops maken er graag gebruik van, bijvoorbeeld om te onderstrepen dat ze landelijk actief zijn. Los van imagovoordelen – een 078-nummer komt professioneel over en voorkomt dat je bedrijf wordt gezien als alleen een lokale speler.

Een eigen 078-nummer aanvragen?

Dat kan in onze 078-nummershop. Je ontvangt een bevestiging van de bestelling en een mailtje zodra het nummer actief is. Om precies te zijn: de volgende werkdag.

Wat kost een eigen 078-nummer?

Een 078-nummer kost vanaf € 9,95 per maand. En afhankelijk van het abonnement zijn alle geavanceerde functies en tools zijn bij 078-nummers bovendien inbegrepen. Een ‘geen gedoe’ en ‘geen verrassingen achteraf’ oplossing dus.

Wat kost bellen naar 078-nummers?

Bellen naar 078 nummers is in alle gevallen mogelijk binnen de bestaande belbundel van het abonnement tegen zonaal tarief.

Is 078 een betalend nummer bij Telenet, Proximus of Orange?

Nee. Een 078 telefoonnummer is te bellen tegen normaal lokaal tarief vanuit elk netwerk en bij alle providers. Er zijn dus geen extra kosten aan verbonden t.o.v. zonenummers.

Waar is 078 het kengetal van?

Het 078 telefoonnummer is niet het kengetal van een stad of dorp. Het is een locatie onafhankelijk zonenummer. Dat wil zeggen het hoort niet bij een stad of dorp.

Kun je een 078-nummer bellen vanuit het buitenland?

Ja, deze speciale nummers zijn vanuit het buitenland bereikbaar tegen hetzelfde tarief als een normaal zonaal nummer.

Wie maken gebruik van 078-nummers?

Alle soorten bedrijven van zelfstandigen tot grote bedrijven. 078-nummers zijn met name populair bij webshops, software- en ICT bedrijven.

Waar kun je een 078-nummer opzoeken?

Je kunt kosteloos gebruik maken van de Belfabriek 078 nummer zoekmachine. Zo kun je achterhalen wie de eigenaar van een 078-nummer is.

Wat kost een abonnement op een 078-nummer?

Voor de meest actuele kosten kan je het beste kijken op onze tarieven pagina.
Deze beginnen al vanaf slechts 9,95 per maand ! Ideaal voor beginnende ondernemers.

Wat zijn de voordelen van een 078-nummer?

078-nummers zijn landelijk bereikbaar tegen lokaal tarief. Op ieder toestel, of dit nu de vaste telefoon, mobiel of computer is. Je hebt niet persé een nieuw toestel of extra telefoonlijn nodig.

Bestaan er ook 078-nummers in het buitenland?

Ja, de meeste landen kennen een 078-nummer variant. In Nederland is dit het 085 nummer. En in Duitsland bestaat er het nationale 032 telefoonnummer. Ook deze nummers kunnen gebeld worden tegen lokaal tarief en zijn niet gebonden aan een specifieke regio.

Meer lezen?

Lees de mededeling van de Raad van het BIPT met betrekking tot de tarifaire voorwaarden waaraan 078-nummers moeten voldoen.

Registreer direct je eigen 078-nummer voor je bedrijf !

Veelgestelde vragen

Een 078 nummers is een landelijk telefoonnummer die niet aan een regio of stad gebonden is. Het is een landelijk kengetal.

Het bellen naar een 078-nummer kost het gewone lokale tarief. De beller betaalt hetzelfde als bellen naar een regionaal nummer. Dit is ook wettelijk vastgelegd om ervoor te zorgen dat er geen extra kosten in rekening worden gebracht.

Jazeker, je kan oproepen doorschakelen naar mobiele telefoons, vaste telefoons of VoIP telefoons. Geef aan ons op hoe je oproepen wilt verdelen en wij regelen de rest.

Als je verhuist dan blijft je 078-nummer gelijk. Het is een nummer die niet regio gebonden is.

Naast 078-nummers zijn er ook, 0800-nummers.

Jazeker, een lokaal telefoonnummer is ideaal als je heel sterk met je bedrijf aan een stad of regio gebonden bent en je verder ook geen website hebt die door heel België tegen lokaal tarief bereikbaar moet zijn.

Een 078 nummer hebben wij dezelfde dag al geactiveerd voor jou. Je kan direct je eigen 078 nummer als landelijk nummer gebruiken. Wij schakelen alle oproepen door naar jou huidige of nieuwe toestellen: vast of mobiel.

Jazeker wij kunnen je huidige telefoonnummer ook activeren op ons telefonieplatform.

Een 078 nummer werkt ook als je Internetverbinding het niet doet. De bellers komen op ons telefonieplatform binnen en wij schakelen deze door naar die telefoons die bereikbaar zijn.

078 nummers zijn nationale nummers die niet aan een regio gebonden zijn. Steeds meer bedrijven stappen over op een 078 nummer. Deze is tegen het gewone lokale telefoontarief bereikbaar.

Tevreden Belfabriek telefonie klanten: