Direct online je eigen 0800/078 en lokale nummers registreren !

België:0800-77 899
Nederland:0800-235 3227
belfabriek-hero-085

Wat zijn 078-nummers?

Geschiedenis van 078-nummers: hoe, wat en waarom?

In het Koninklijk Besluit van 24 april 2007 betreffende het beheer van de nationale nummeringsruimte en de toekenning en intrekking van gebruiksrechten voor nummers bepaalt artikel 47 dat "De dienstidentiteit 78 wordt gebruikt voor het aanbieden van diensten waarbij de opgeroepene geen identificatie wenst van zijn fysieke lokalisatie.

Nummercapaciteit beschikbaar achter de dienstidentiteit bedoeld in dit artikel is individueel reserveerbaar per reeks van 10.000 nummers."

Er geldt weleens verwarring of deze nummers nu voor de beller tegen het normale tarief te bellen zijn, of dat tegen een verhoogd tarief gebeurt.

Hierover is de wet duidelijk. "

De aanvrager is verplicht ervoor te zorgen dat het eindgebruikerstarief van een oproep naar een nummer bedoeld in dit artikel nooit hoger is dan het standaard eindgebruikerstarief dat de abonnee aangerekend krijgt van zijn operator voor een standaardgesprek naar een Belgisch geografisch E.164 nummer"

De 078-telefoonnummers waren meteen populair. Logisch, want voor die tijd waren er vooral lokale aan de plaats gebonden nummers in gebruik, maar met de komst van Internet en landelijk opererende webshops werd de behoefte aan een nationaal nummer groter.

Omdat 078-nummers direct door de operator individueel konden worden toegekend aan de gebruiker konden bedrijven eindelijk snel een landelijk nummer tegen lokaal tarief lanceren. Zonder zelf extra kosten te maken (zoals bij gratis nummers) en zonder bellers extra te belasten (zoals bij betaalde alternatieven).

Kenmerken van 078 nummers

  • 078-nummers zijn bedoeld voor bedrijven en instanties die een landelijk nummer willen, waarbij de beller ‘gewoon’ de normale, lokale gesprekskosten betaalt.

  • De nummers worden per stuk uitgegeven. Het tarief staat altijd vast: het lokale tarief dat de beller zou betalen voor bellen naar bijvoorbeeld een 03,02 of 050-nummer.

  • 078-nummers zijn populair bij grote organisaties, maar ook bij kleinere webwinkels en bij ZZP’ers die een landelijke uitstraling belangrijk vinden.

  • 078-nummers draaien in the cloud, waardoor ze allerlei extra functies, zoals wachtrijen en gesprekken opnemen, bieden. Een 078-nummer bestaat altijd uit negen cijfers.

078-nummers anno 2022

De 078-nummerreeks is populair. Er zijn veel grote organisaties die een 078-nummer inzetten. Soms als hoofdnummer, andere keren ter ondersteuning van een actie of als tijdelijk (klanten)servicenummer. Maar ook bijvoorbeeld ZZP’ers en webshops maken er graag gebruik van, bijvoorbeeld om te onderstrepen dat ze landelijk actief zijn. Los van imagovoordelen – een 078-nummer komt professioneel over en voorkomt dat bedrijven worden gezien als alleen lokale spelers.

Een eigen 078-nummer aanvragen?

Dat kan in onze 078-nummershop. U ontvangt een bevestiging van de bestelling en een mailtje zodra het nummer actief is. Om precies te zijn: de volgende werkdag.

Wat kost een eigen 078-nummer?

Een 078-nummer kost vanaf € 9,95 per maand. En afhankelijk van het abonnement zijn alle geavanceerde functies en tools zijn bij 078-nummers bovendien inbegrepen. Een ‘geen gedoe’ en ‘geen verrassingen achteraf’ oplossing dus.

Wat kost bellen naar 078-nummers?

Bellen naar 078-nummers is in alle gevallen mogelijk binnen de bestaande belbundel van het abonnement tegen het lokale tarief.

Meer lezen?

Lees de mededeling van de Raad van het BIPT met betrekking tot de tarifaire voorwaarden waaraan 078-nummers moeten voldoen.

Registreer direct je eigen 078-nummer voor je bedrijf !

Tevreden Belfabriek telefonie klanten: