De 078/0800/lokale telefoonnummer maatschappij van België

België:0800-77 899
Nederland:0800-235 3227
Intl:🌍 +31(0)85 400 5588

Wat is SIP? En waarin verschilt dit van VoIP?

Gepubliceerd in Voice over IP artikelen

Wat is een SIP en waarin verschilt dit van VoIP?

De wereld van de telecommunicatie is er eentje met vele afkortingen. GSM, WiFi, VoIP, ISDN of ADSL om maar een paar te noemen. Ze worden volop gebruikt maar niet iedereen weet wat er achter deze termen schuilgaat.

Zoals we in eerdere artikelen hebben uitgelegd staat VoIP voor Voice over Internet Protocol. Het is een technologie waarbij spraak wordt omgezet door de telefoon in digitale pakketten waardoor deze over het Internet kan worden getransporteerd.

SIP is een onderdeel van deze spraaktechnologie.

SIP of SIP trunk

SIP is de afkorting van ‘Session Initiation Protocol'. Net als bij VoIP staat ‘protocol' voor een aantal vastgelegde regels waaraan de structuur van een opgezette sessie (tussen SIP apparaten) moet voldoen.

Vrij vertaald kan je stellen dat SIP de regels zijn die bepalen hoe een gesprek via Internet tot stand wordt gebracht, de manier waarop de pakketten worden aangemaakt en verzonden, en hoe dat gesprek wordt beëindigd.

Dit SIP Internet protocol maakt onderdeel uit van hoe een telefooncentrale communiceert met apparaten en hoe deze verbindingen opzet en in stand houdt.

De SIP Trunk vormt hierbij het verbindingsstuk tussen de telefooncentrale en het openbare telefonie netwerk. SIP trunks zijn digitale telefoonlijnen, met daaraan gekoppeld de telefoonnummers van een bedrijf.

Wanneer je ervoor kiest om communicatie via VoIP te laten verlopen dan kan je dat doen met een telefooncentrale in de cloud of met een telefooncentrale op de eigen locatie of eigen datacentrum die verbinding maakt middels een SIP trunk met het telefonienetwerk.

Wat is het verschil met VoIP?

VoIP is eigenlijk een verzamelnaam voor technologieën die ervoor zorgen dat je via het Internet kunt communiceren met een andere gebruiker. SIP is daarbij één van de technieken die gebruikt wordt. Het merendeel van de VoIP toepassingen is gebaseerd op SIP.

Vaak worden de twee termen door elkaar gebruikt en zal de ene provider je een SIP telefoontoestel willen verkopen, terwijl een ander het dan over een VoIP toestel heeft.


Veelgestelde vragen:

Wat is SIP ?

SIP staat voor Session Initiation Protocol. Het is een protocol wat gebruikt wordt binnen de telefonie om een telefoongesprek (sessie) op te zetten. Dit komt voor als twee apparaten zoals twee telefoontoestellen een verbinding tot stand brengen willen. Of als twee gebruikers elkaar bellen met softphones zoals die van Skype of Apple FaceTime.

Wat is een SIP toestel ?

Met een SIP toestel wordt een telefoontoestel bedoelt die verbinding maakt over Internet met een online telefooncentrale. Een andere term voor SIP toestel is een VoIP toestel. Een SIP toestel kan ook een softphone zijn of een intercom die verbonden is met SIP en praat met een ander SIP toestel.

Wat is een SIP registratie ?

Met een SIP registratie wordt bedoeld dat een SIP toestel zich heeft geregistreerd bij een online telefooncentrale. Met de aanmelding is de SIP registratie voltooid.

Wat is een SIP adres ?

Een SIP adres is een IP adres waarop een SIP toestel bereikbaar is via een dataverbinding. Zo is elk SIP toestel benaderbaar.

Wat is een SIP trunk ?

Een SIP trunk is een digitale spraakverbinding tussen een (lokale) SIP telefooncentrale en een telefonie provider die een verbinding maakt met het openbare telefoonnetwerk. Om een telefooncentrale telefoonlijnen te geven naar het telefoonnetwerk is een SIP trunk nodig met een bepaalde capaciteit telefoonlijnen. Deze capaciteit bepaald hoeveel gelijktijdige telefoongesprekken er mogelijk zijn op enig moment. Een SIP trunk is de nieuwe moderne manier van een ISDN telefoonlijn.

Is het SIP protocol hetzelfde als VoIP telefonie ?

Het SIP protocol is 1 onderdeel van alle protocollen en concurrerende technologieën die bestaan binnen de VoIP telefonie om digitale telefoongesprekken tot stand te brengen.

Heb ik als ondernemer altijd een SIP trunk of SIP toestel nodig ?

Als je een zakelijk telefoonnummer wilt en telefoongesprekken wilt ontvangen kunnen we deze direct doorschakelen naar je huidige mobiele telefoon of andere toestellen. Je hebt dan geen (nieuwe) SIP toestellen of SIP trunk nodig.

Hoe weet ik of mijn telefoonsysteem SIP praat ?

Als je huidige telefoonsysteem aangesloten is via traditionele telefonie dan kan je soms nog een SIP uitbreiding kopen om je telefoonsysteem geschikt te maken voor nieuwe SIP telefonie. Het is vaak goedkoper en eenvoudiger om een abonnement te nemen op een nieuwe online telefooncentrale en de oude apparatuur weg te doen.

Ik maak veel internationale gesprekken, ik wil graag een SIP trunk zodat we onze toestellen internationaal kunnen laten bellen tegen een lager tarief over onze internetverbinding.

Laat ons weten hoeveel belverkeer je hebt naar welke internationale landen en wij kunnen je misschien helpen aan een goede SIP trunk naar deze bestemmingen zodat je goedkoper kan SIP bellen.

Activeer Direct een Demo Telefoonnummer.
Maak Je Telefoonteam.
En Ontvang Gesprekken binnen 10 Minuten!

Geen Betaalgegevens nodig - Geen Verplichtingen.

Tevreden Belfabriek telefonie klanten: