Direct online uw eigen 0800 of 078 nummers registreren

België:0800-77 899
Nederland:0800-235 3227
Hero F.A.Q.

Veelgestelde vragen over telefoonnummers

De meest gestelde vragen over telefoonnummers

Wij zijn sinds 2000 gespecialiseerd in de uitgave en activatie van telefoonnummers in België.

Veelgestelde vragen

Heeft u al een nummer en bent u op zoek naar een (nieuwe) provider, dan kan dat door eenvoudig ons bestelformulier te downloaden en ingevuld per e-mail aan ons te retourneren of door dit online aansluitformulier in te vullen.

Onze medewerkers nemen vervolgens contact met u op om de aansluiting en functies met u door te spreken. Het nummer is doorgaans binnen 5 werkdagen op ons platform actief.

U kunt het eindbestemmingsnummer van uw servicenummer op elk gewenst moment zelf direct wijzigen. Direct vanaf uw mobiele telefoon of tablet, met onze gratis Belfabriek app voor iOS of Android.

Een provider voor een telefoonnummer kiezen is niet iets dat mensen dagelijks doen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat nummerhouders soms niet tevreden zijn met hun provider. Om u te helpen dit te voorkomen hebben wij deze leidraad opgesteld waar u de belangrijkste aandachtspunten vindt en wij u vertellen wat u kunt doen om klachten te voorkomen.

Op de meeste pagina’s van onze website vindt u een zoekbalk waarmee u op dit moment beschikbare nummers kunt opzoeken en vastleggen. U kunt zoeken op naamnummer (0800-UWNAAM bijv.), of op een mooi nummer (0800-1234567). In de zoekbalk kunt u naar wens dus een getal of woord invullen. Als alternatief kunt u er ook voor kiezen een lijst met op dit moment beschikbare nummers te browsen. U kunt dit doen op de product pagina’s voor 0800-, 078-, lokale of buitenlandse nummers. Veel zoekplezier!

Nummers in de 088-nummer reeks worden uitgegeven in blokken van 100, 1000 of zelfs 10.000 nummers. Omdat de meeste organisaties blokken van 100 nummers aanvragen, is dat de standaard blokgrootte in onze 088-nummershop.

Wilt u blokken van 1000 of 10.000 nummers aanvragen, dan kan dat natuurlijk ook. Neemt u in dat geval contact met ons op en wij regelen de aanvraag voor u.

Ja, bellen naar een 0800-nummer is voor de beller altijd gratis.

Een servicenummer is een nationaal aankiesbaar nummer. Het is dus niet te bellen vanuit het buitenland.

Wilt u ook buitenlandse bellers te woord staan, dan kunnen wij in de door u gewenste landen een nationaal (service)nummer regelen. Kijkt u eens in onze internationale nummershop welke nummers wij op dit moment uit voorraad kunnen leveren, of neemt u gerust eens contact met ons op.

Jazeker. Wij hebben met de lokale Belfabriek’en in veel landen werkafspraken en zo een internationale database van nummers in meer dan 78 landen.

Voor veel gevraagde landen kunnen wij nummers uit voorraad leveren. Vaak kunnen wij uw nummer binnen 1 werkdag actief maken. Als u ons laat weten in welke landen u telefonisch bereikbaar wilt zijn, dan regelen wij de rest.

Nee. De Belfabriek levert geen 0906 en 18xy nummers. Wij leveren uitsluitend zakelijke en informatieve nummers in de 0800-, 078-nummer en lokale nummers. Daarnaast leveren wij servicenummers in meer dan 78 landen over de hele wereld.

Een 0800-nummer is altijd gratis voor de beller. Voor 078-nummers geldt dat bellen naar deze nummers niet meer kost dan het lokale tarief.

Naambellen is bellen met de letters op de telefoon. Zo worden letters in een woord ”vertaalt” naar een nummer. Het cijfer ‘2’ staat bijvoorbeeld voor a, b of c. Een voorbeeld van een naamnummer is 0800-belfabriek, dat op deze manier vertaalt naar 0800-2353227. Naamnummers zijn dus nummers die begrijpelijk en dus makkelijk te onthouden zijn. Zie voor meer informatie over naamnummers en naambellen dit artikel.

Een 0800-nummer is gratis voor de beller. Bij een 0900-nummer betaalt de beller een tarief dat kan variëren van €0,00 tot €1,- per minuut of €1,60 per gesprek.

In België kennen we een verschil tussen zogenaamde “korte” en “lange” 0800- en 0900-nummers. De normale of “lange” servicenummers bestaan uit 7 cijfers na het kengetal, terwijl “korte” servicenummers slechts 4 cijfers na het kengetal hebben.

Korte nummers zijn daardoor makkelijker te onthouden dan lange nummers. Maar omdat er maar een beperkt aantal 4-cijferige nummers beschikbaar zijn, had het BIPT aan het gebruik van deze nummers extra voorwaarden verbonden. In de praktijk betekende dit dat deze nummers uitsluitend konden worden ingezet als uw bedrijf veel belminuten genereerde. Deze extra voorwaarden zijn echter niet langer van toepassing en het aanvragen van korte nummers is nu net zo makkelijk en aan dezelfde voorwaarden gebonden als dat van lange nummers. Omdat korte nummers makkelijk te onthouden zijn, zijn ze extra aantrekkelijk. Welke nummers beschikbaar zijn als korte of lange nummers is vastgelegd in het nummerplan. Meer hierover leest u in dit artikel.

Wanneer u als klant van de Belfabriek een storing wilt melden, dan kunt u altijd bellen naar ons gratis nummer 0800-77 899. Buiten kantoor uren kunt u ook een e-mail sturen naar post@belfabriek.be.

Het BIPT (Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie) is de federale toezichthouder op de telefoonnummers, inclusief servicenummers. Ook wanneer u uw nummer bij de Belfabriek aanvraagt, wordt het nummer — op uw naam — geregistreerd bij het BIPT. Hierdoor blijft het nummer altijd uw eigendom. Het BIPT registreert uw nummer en de Belfabriek voert de dienst uit. Wij zorgen ervoor dat alle telefoontjes op de door u gewenste toestellen in uw organisatie binnenkomen.